حمایت شهر به شهر از هنرمندان
به گزارش سبزا، پوپک قاسمی - اردبیل - خبرنگار:اردبیل سرزمین هنر و فرهنگ است. با وجود استعدادهای هنری، اما گاه محرومیت مانع بالندگی هنرمندان این استان شده است و بعضی از این هنرمندان به ناچار از اردبیل مهاجرت نموده اند.
این روزها اردبیل میزبان مسئولان صندوق اعتباری هنر است که با هدف بهره گیری عادلانه همه هنرمندان از خدمات صندوق اعتباری به استان ها سفر می نمایند و در ایستگاه چهاردهم به اردبیل رسیده اند. این گروه در دیدار حضوری با هنرمندان استانی، به ویژه در مناطق محروم، حمایت ها و تسهیلاتی برای آن ها در نظر می گیرند.
- هنرمندی بکر در قلب شهر
یکی از هنرمندان بسیار توانمند نقاشی اردبیل که مسئولان صندوق اعتباری هنرمندان برای دیدار انتخاب نموده اند، عبدالعلی گروسی است که اسم و اثری از او کمتر شنیده و دیده شده. این هنرمند سالخورده مغازه ای در مرکزی ترین نقطه شهر اردبیل با فضای پیرایشگران قدیم دارد و در همین مکان برای دل خود نقاشی می نماید. این هنرمند نه آثار زیبای خود را در نمایشگاه ها به نمایش گذاشته و نه تمایلی برای فروش آن ها دارد. گروسی در دیدار مسئولان صندوق اعتباری هنر از علاقه خود به نقاشی از دوران کودکی می گوید؛ زمانی که 8 سال بیشتر نداشت و نقاشی هایش توجه همگان را جلب می کرد.
این هنرمند که حالا فرزندانش از پزشکان این مرز و بوم هستند، هنوز ترجیح می دهد در مغازه قدیمی خود که اجاره بهای ماهانه آن بیش از 15 میلیون تومان است با مشتری های انگشت شمار هم سن و سال خودش کار آرایشگری را ادامه دهد. فضای نوستالژیک این سلمانی با تلویزیون های قدیمی، سشوار و لوازم سال های دور حس آرامش بخشی به حاضران در آن مکان می بخشد که گویا زندگی به دور از هیاهوهای امروزه در خیابان های شهر با جریانی لطیف در این مغازه و در کنار این هنرمند خوش ذوق جاری است.
شانس با مهمانان او هم یار بود تا تماشاگر یکی از بی نظیرترین تابلوهای این استاد با عنوان شیخ صنعان باشند، زیرا وی این تابلو را برای همسر خود نقاشی نموده و به حسب اتفاق آن را به مغازه آورده است تا رونمایی کند و به دلیل حس تعصب به این تابلو مایل نیست عکسی از این نقش و نگار ظریف تهیه گردد، چرا که احساس می نماید خاصیت منحصر به فردش را از دست می دهد. گروسی که تا به حال اسمی از صندوق اعتباری هنر نشنیده است در این باره به خبرنگاران می گوید: هیچ وقت برای پول یا دیگران نقاشی ننموده ام و ترجیح می دهم آثارم برای خودم بمانند. فضای این سلمانی سنتی با تابلوهای هنری بدیع و زیبا چنان مسئولان صندوق اعتباری هنر را سر ذوق می آورد که مشتاق دیدار آثار بیشتر از این استاد نقاشی هستند و گروسی هر چند ترجیح می دهد برخی از آثارش همچنان ندیده و بکر بمانند، اما آنها را به دیدن آثارش در منزل دعوت می نماید.
- هنرمندی که خانه نشین شد
بعد از این هنرمند خوش ذوق به سراغ دیگر هنرمند اردبیل در حوزه خوشنویسی می رویم. هنرمندی که سال هاست قلمش با جوهر و مرکب روی کاغذ نرفته است. عباس عرفانی که آوازه خط زیبایش سال های دور در اردبیل پیچیده بود به دلیل ضایعه مغزی 15 سال است خانه نشین شده و همسرش هم عصا، هم ویلچر و هم همدم زندگی اش است. وقتی به خانه می رسیم بانویی مهربان در را با گشاده رویی باز می نماید. وی همسر هنرمند خوشنویس اردبیل است و سال هاست پرستار او شده و از علایق دیگر گذشته و زندگی خود را وقف استاد نموده است. وقتی از او درباره سختی کارش می پرسیم، چنان سعه صدر دارد که از سختی نمی گوید و معتقد است کاری است که با عشق انجام می دهد و گلایه ای ندارد.
عرفانی از روزهایی که به بیماری مبتلا شد، می گوید. از کوشش هایی که کرد و هیچ دکتری بیماری اش را تشخیص نداد و او روز به روز توانش را ازدست داد تا این که امروز با گذشت 15 سال قادر به هیچ حرکتی حتی در حد غلت زدن نیست و همسرش همه کارهایش را انجام می دهد. او به مسئولان صندوق اعتباری از مسائل خود می گوید. از این که در این 15 سال هر چه داشته است صرف هزینه درمان نموده و حالا در خانه استیجاری از درمان و تامین دارو بازمانده است. این هنرمند که یک معلم بازنشسته است حقوق خود را برای معیشت و درمان کافی نمی داند. زهرا حق شعار، مشاور مدیر عامل صندوق اعتباری هنرمندان، درباره هزینه یاری پرستاری به این هنرمند قول مساعد می دهد و اظهار می نماید آنالیز های بیشتر برای نحوه حمایت از عباس عرفانی را انجام خواهند داد.
- سوگ خانواده هنری
اما این شهر داغ تازه ای از جنس هنر بر دل دارد و آن از دست رفتن یوسف جاوید، هنرمند جوان و مستعد عرصه بازیگری و کارگردانی، است. یوسف جاوید خرداد سال جاری بعد از چند سال مبارزه با بیماری دیابت با ایست قلبی از جهان رفت و 3 ماه است جامعه فرهنگ و هنر در سوگ فراق این هنرمند محبوب و محجوب شهر نشسته. لیلی نظری، همسر یوسف جاوید، که خود هم از اهالی فرهنگ و هنر است در منزلش از مهمانان پذیرایی می نماید. خانه ای که با معماری و دکوراسیون خانه های قدیمی در میان آپارتمان های مدرن شهر بوی اصالت می دهد. لیلی می گوید دکوراسیون خانه سلیقه یوسف است.
دختر یوسف بعد از گذشت 3 ماه از فوت پدر به دلیل ناراحتی زیاد به اصرار خانواده به مسافرت رفته است تا سال تحصیلی جدید را با روحیه بهتر آغاز کند. لیلی هنوز لباس مشکی بر تن دارد و در میان حرفایش اشک بی اختیار سرازیر می گردد. می گوید: یوسف دل نازکی داشت. غصه ها را در دل می ریخت و دم نمی زند. او از مسائل زیادی که یوسف برای مبارزه با بیماری بدون حمایت مادی و معنوی داشت، می گوید و می افزاید: هنوز هم مسائل برای ما ادامه دارد چون کار هنری ثباتی ندارد و از اسفند سال گذشته فقط یک بار کار هنری آن هم به صورت حق الزحمه انجام داده ام.
منصور وحیدی فر، معاون صندوق اعتباری هنرمندان، درباره حل مشکل بیمه، ارائه مستمری و تسهیلاتی برای حل مشکل معیشتی این خانواده هنرمند، قول مساعد می دهد.
این دیدار و گفت وگو با هنرمندان در شهرستان های استان هم ادامه خواهد داشت.
اولین روز حضور مسئولان صندوق اعتباری هنر همزمان بود با بزرگداشت یاد رسول ملاقلی پور که روز سینمای سال جاری استان با نام این کارگردان بزرگ و فقید کشور نام گذاری شده است. در این بزرگداشت از خانواده وی که در اردبیل و در سینما قدس حضور یافته بودند تجلیل و فیلم ماندگار هیوا اثر این هنرمند نامی برای حاضران اکران شد.
معاون و مشاور به همراه کارشناس صندوق اعتباری هنرمندان به مدت یک هفته در اردبیل حضور دارند و با سفر به همه شهرستان ها مسائل را آنالیز خواهند کرد.
اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان میزبان هماهنگ نماینده این برنامه هاست.
- سفرهای حمایتی به مناطق محروم
معاون صندوق اعتباری هنرمندان درباره اهداف حضور اعضای این صندوق در استان ها به خبرنگاران می گوید: سفرهایی که به استان ها داریم نوعی سفر حمایتی است که از سال 96 آغاز شده است.
می خواهیم با دیدار چهره به چهره مسائل هنرمندان را آنالیز کنیم. منصور وحیدی فر با اشاره به ظرفیت های اردبیل در پرورش استعدادهای هنری می افزاید: رویکرد ما توانمندسازی هنرمندان مناطق محروم و کم برخوردار مانند اردبیل و حمایت از هنرمندان مستعد است. به گفته وی، در این سفرها هنرمندان درگیر مسائل یا مستعد، شناسایی و با توجه به ضوابط و مقررات با ارائه خدمات و تسهیلات صندوق اعتباری هنر حمایت می شوند.
- بسته حمایتی ویژه
مشاور مدیرعامل صندوق اعتباری هنرمندان با بیان این که در صندوق اعتباری هنرمندان بسته فرهنگی حمایتی ویژه اهالی فرهنگ، هنر و رسانه تدوین و پیش بینی شده است، می گوید: سیاست های حمایتی صندوق بر پایه تکریم هنرمندان، بیمه تأمین اجتماعی، بیمه تکمیلی، ارائه تسهیلات و مستمری و خدمات رفاهی است.
زهرا حق شعار با بیان این که اعضای صندوق در 14 استان و 105 شهر با بیش از 4 هزار هنرمند دیدار مستقیم و گفت وگو نموده اند، می افزاید: در این سفرها سعی می کنیم هنرمندان گمنام در مناطق محروم را برای بهره مندی عادلانه از امکانات شناسایی کنیم. حتی اگر فقط یکی دو نفر از این هنرمندان هم با حمایت ما بتوانند به هنرمند ملی تبدیل شوند، کارمان را انجام داده ایم.
فرصتی برای طرح مسائل هنرمندان
مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی اردبیل می گوید: گروهی از اعضای صندوق اعتباری هنر که مسائل و بیمه هنرمندان را پیگیری می نمایند به اردبیل سفر نموده اند و در این سفر به همه شهرستان ها می روند و با هنرمندان دیدار و گفت وگو می نمایند. سید ناصر اسحاقی حضور اعضای صندوق اعتباری هنرمندان را فرصتی مناسب برای دیده شدن مسائل هنرمندان عنوان می نماید و می افزاید: هنرمندان در این مدت می توانند مسائل خود را رو در رو با مسئولان صندوق اعتباری هنرمندان مطرح نمایند.
وی با بیان این که این اعضا در روز اول سفر در اردبیل حضور داشتند، ادامه می دهد: این گروه پس از اردبیل به بیله سوار پارس آباد هم سفر کردند و در روزهای آینده به شهرستان های دیگر می روند.
منبع: همشهری آنلاین