مقاله: دریاچه تار و هویر؛ حس آرامش در طبیعت
به گزارش سبزا، دریاچه تار و هویر از جمله دریاچه های آب شیرین کوهستانی هستند که در میان ارتفاعات البرز مرکزی جا خوش نموده اند. این دریاچه ها در فاصله 30 کیلومتری شرق دماوند و در ارتفاع 2900 متری از سطح دریا قرار گرفته اند.دریاچه ها در میان دو رشته کوه قره داغ (کوه دوبَرار) در شمال و زرین کوه در جنوب واقع شده اند. دنباله ای از کوه دوبرار دو دریاچه را از هم جدا می نماید. این دنباله، در واقع تپه ای ماهوری ست که هنگام پیاده روی بین دو دریاچه باید از آن عبور کنید.دریاچه تار و هویر در موقعیتی قرار دارند که دور تا دور آن را کوه هایی دربر گرفته اند. این کوه ها طوری در کنار هم قرار گرفته اند که در میانشان گودالی درست شده. همین گودال با آب پر شده و دریاچه ها را شکل داده است. ارتفاع کوه های اطراف دریاچه ها از سطح دریاچه ببن 50 تا 500 متر است.زمین شناسان پیدایش دریاچه تار و هویر را ناشی از لغزش زمین می دانند. لغزشی که موجب ایجاد سدی طبیعی به عمق بیش از 50 متر شده و شرایط لازم را برای انباشت آب های سطحی فراهم نموده است.بیشترین درازای دریاچه تار 1 کیلومتر و پهنای آن 400 متر است. دریاچه در جهت شمالِ غرب به جنوبِ شرق امتداد دارد. عمق دریاچه تار در فصول پر آب به 50 متر و در مواقع کم آب به 40 متر می رسد.درازای دریاچه هویر 400 متر و پهنای آن 150 متر است. جهت امتداد این دریاچه شمالی جنوبی ست. عمق دریاچه هویر 15 متر است.
البته کوهنوردان هم می توانند با صعود به قله زرین کوه به سوی دیگر آن و کنار دریاچه تار و هویر بیایند. اگر چنین قصدی دارید باید از روستاهای جابان و یا آیینه ورزان به راه افتاده و دره های شمال روستا را به سمت بالا ادامه دهید. و نهایتا با عبور از گردنه های طرفین زرین کوه خود را به کنار دریاچه تار برسانید. هنگام پایین آمدن از کوه باید مواظب شیب تند و مسیرهای شنی و پرتگاه ها باشید.در بین راه رسیدن یا برگشت از دریاچه می توانید از کندو دارانی که در مسیر می بینید عسل طبیعی بخرید و سوغات همراه خود ببرید.
در حوالی دریاچه جانورانی مثل قوچ، میش البرزی و بز کوهی یافت می شوند.آبزیان موجود در دریاچه تار و هویر را ماهی قزل آلای رنگین کمان، قزل آلای خال قرمز و ماهی زرد پر تشکیل می دهند.در دریاچه هویر در مصب رودخانه هویر؛ وزغ معمولی به وفور به چشم می خورد.
سطح آب این دو دریاچه در فصل های گوناگون متغیر است. در زمستان به علت سردی هوا سطح آنها یخ می زند. البته آب دریاچه در تمام فصول سال سرد است.سرچشمه دریاچه تار و هویر چشمه های متعدد در کف دریاچه است. دریاچه ها بیشتر از حوضه آبریز شمالی پر می شوند. ذوب برف کوه های قره داغ، سیاه چال و شاه نشین این آب را تامین می نماید. آبراهه های فصلی از زرین کوه در جنوب آن نیز محل تامین بقیه آب دریاچه است. قسمتی از آبراهه های فصلی وارد دریاچه ها می گردد و سرریز این دریاچه ها مقداری از سرچشمه رودخانه تار را تامین می نماید که با تغذیه از رودخانه های فرعی دیگر تشکیل تار رود را می دهد و به سوی شهر دماوند جاریست.
منبع مقاله: دریاچه تار و هویر؛ حس آرامش در طبیعت