برای قالیشویی به روش درست و اصولی باید بدانید که هر جنس فرشی را باید با چه شوینده ای بشویید
به گزارش سبزا، برای قالیشویی به روش درست و اصولی باید بدانید که هر جنس فرشی را باید با چه شوینده ای بشویید.
آلودگی و لکه شدن فرش امری کاملا اجتناب ناپذیر است. بنابراین برای هر فردی که از این پوشش به عنوان کفپوش خانه خود استفاده می نماید دانستن اینکه از چه نوع شوینده ای باید برای شستشوی فرش استفاده گردد بسیار مهم است. اولین قدم در انتخاب شوینده مناسب برای انجام این کار این است که تعیین کنید فرش شما از چه نوع الیافی بافته شده است؟ الیاف مصنوعی یا طبیعی؟ سپس راهنمای زیر را دنبال کنید تا متوجه شوید کدام ترکیب از مواد برای تمیز کردن فرش ها برترین است.
برترین شوینده های خانگی برای شستشوی فرش
به طور کلی شوینده هایی که می توانید برای تمیز کردن فرش ها از آنها بهره ببرید بسته به شیوه شستشو به دو دسته تقسیم می شوند. محصولات دسته اول شوینده هایی هستند که به روش خشک می توانید از آنها بهره ببرید. در واقع این محلول ها که بعضا خانگی نیز هستند برای لکه بری مناسب بوده و برای اعمال آنها روی فرش نیازی به استفاده از آب زیاد نیست. دسته دوم از شوینده هایی که می توانید برای قالیشویی به کار ببرید؛ محصولاتی هستند که برای استفاده از آنها ابتدا باید الیاف فرش را کاملا خیس کنید.
شامپو فرش
شامپو فرش یکی از شوینده های بسیار پرکاربردی است که هم می توانید از طریق آن انواع فرش ماشینی و دستباف را بشویید و هم مبلمان منزل تان را تمیز کنید. برای تمیز کردن فرش های ماشینی بافته شده از الیاف مصنوعی باید ¼ قاشق چای خوری شامپو فرش را در یک فنجان آب ولرم مخلوط نموده و کف حاصل را با استفاده از یک تکه اسفنج سفید و نو روی فرش بمالید. برای فرش های الیاف طبیعی این نسبت یک قاشق چای خوری شامپو فرش به 1 فنجان آب ولرم است. تا زمانی که کف روی سطح کاملا خشک نشده است نباید روی فرش راه بروید.
محلول سرکه ای
سرکه یک ماده طبیعی با بوی تند و خاصیت اسیدی است که برای گندزدایی و درخشان کردن فرش های ماشینی بسیار عالی است. فرش های ماشینی فراوری شده از الیاف مصنوعی را می توانید با ترکیب یک فنجان سرکه سفید با دو فنجان آب تمیز کنید. اگر فرش شما ماشینی است اما از الیاف طبیعی بافته شده است کافیست که ¼ فنجان سرکه سفید را با ¼ فنجان آب مخلوط نموده و از این شوینده برای بازگرداندن درخشندگی به فرش های منزل خود بهره ببرید.
محلول آمونیاکی
آمونیاک که در بیشتر داروخانه ها موجود است فقط برای تمیز کردن فرش های ماشینی الیاف طبیعی کاربرد دارد. برای تهیه یک محلول شوینده خانگی با این ماده کافیست که یک قاشق غذاخوری آمونیاک شفاف خانگی را با ½ فنجان آب ولرم مخلوط کنید و روی فرش بمالید. انجام تست رنگ دهی فرش قبل از اعمال این محلول روی آن لازم است.
پودر رختشویی
به غیر از 3 شوینده ای که در بخش های قبلی به شما معرفی کردیم؛ پودر رختشویی نیز برای شستن فرش ها مناسب است. البته تفاوت این شوینده با 3 محلول دیگر این است که برای استفاده از آن باید حتما فرش ها را به محیط باز منتقل نموده و با آب کاملا خیس کنید. در واقع پودر رختشوی همان شوینده ای است که در بیشتر خانه ها قبل از توسعه خدمات قالیشویی ها، برای تمیز کردن فرش ها به خصوص با نزدیک شدن به ایام عید استفاده می شد. با این حساب می توان گفت که پودر رختشویی یکی از قدیمی ترین و سنتی ترین محلول ها برای شستشوی انواع فرش و قالی است.
اگر می خواهید فرش منزل خود را با این شوینده بشویید ابتدا باید روی سطح آن را با یک جاروبرقی که قدرت مکندگی بالایی دارد جارو نموده و گرد و خاک آن را بگیرید. اگر فرش را در حالی که پر از گرد و خاک و ذرات ریز است خیس کنید؛ این مواد لایه ای بسیار نازک در پایه گره ها ایجاد نموده و همانجا خشک می شوند. این لایه عمیق کم کم ضخیم شده و در دفعات بعدی که فرش را می شویید باعث می گردد احساس کنید فرش آنقدر که انتظار داشتید تمیز و درخشنده نشده است.
بعد از مرحله غبارگیری و تکاندن فرش، آن را روی یک سطح شیب دار پهن کنید. بهتر است کفپوش این سطح سنگ ریزه باشد که بتواند آب را عبور داده و به داخل خاک منتقل کند. در این حالت می توانید فرش را با آب کافی و ولرم خیس کنید. بعد از اینکه مطمئن شدید الیاف فرش تا پایان خیس شده؛ یک سطل را با آب ولرم پر کنید. درجه حرارت آب نباید آنقدر زیاد باشد که وقتی انگشتتان را داخل سطل می کنید احساس گرما کنید. این درجه حرارت برترین حرارت برای شستن هر فرشی بدون ایجاد رنگ پریدگی و تغییر شکل است. ضمن اینکه پودر رختشویی در این آب بهتر از آب خیلی داغ و یا خیلی سرد حل می گردد. همانطور که می دانید ماده داخل بسته بندی پودر رختشویی به شکل ذرات ریز پودری است. به همین دلیل قبل از استفاده از این پودر باید دانه های ریز آن را داخل آب حل کنید. در غیر این صورت ممکن است این ذرات ریز داخل بافت فرش گیر نموده و حتی بعد از آبکشی و خشک شدن فرش نیز همانجا بمانند و باعث ایجاد شوره یا سفیدک شوند.
بنابراین بسته به متراژ فرش و اندازه آبی که داخل سطل ریختید؛ میزان مناسبی پودر رختشویی را داخل آب حل نموده و برای شستشوی فرش از آن بهره ببرید. نکته بسیار مهم این است که حتما باید قبل از خالی کردن محتویات سطل روی فرش، ذرات پودری شوینده را با تکان مداوم دست در آب کاملا حل کنید. این کار باعث می گردد که هم حجم اندازه پودر مصرفی تان کمتر گردد و هم مراحل شستشو و آبکشی با سرعت بیشتری انجام گردد.
آیا پودر رختشویی برای الیاف فرش مضر است؟
با وجود اینکه پودر رختشویی شوینده ای دم دستی و بسیار مقرون به صرفه است و بعلاوه می توانید با استفاده از آن راحت تر فرش های منزل خود را بشویید؛ اما بسیاری از کارشناسان فرش استفاده از این ماده را برای قالیشویی مناسب نمی دانند. بافت پودری این ماده با مالش فرچه ایجاد اصطکاک نموده و ممکن است الیاف فرش را به مرور زمان نازک کند. علاوه بر این، بیشتر شرکت های فراورینماینده محصولات بهداشتی از مواد شیمیایی در فرمولاسیون فراوریات خود استفاده می نمایند. بنابراین اگر در ترکیبات موجود در الیاف فرش ماده ای باشد که به این مواد شیمیایی حساس باشد ممکن است حتی با یک بار استفاده نیز تغییرات محسوسی در ظاهر فرش ایجاد گردد. رنگ پریدگی و تغییر تن رنگ های تیره فرش به رنگ های روشن اولین اتفاقی است که با استفاده از این شوینده غیرتخصصی ممکن است شاهد آن باشید.
بعضی از پودرهای رختشویی خودشان حاوی رنگدانه هستند. استفاده از این پودرها را به هیچ عنوان توصیه نمی کنیم. زیرا ممکن است رنگ این ذرات به الیاف فرش منتقل گردد. ضمن اینکه باید در استفاده از پودر رختشویی برای شستشوی فرش تعادل را رعایت کنید. از آنجایی این شوینده کف زیادی فراوری می نماید؛ اگر حجم زیادی از آن را داخل آب حل نموده و با این محلول فرش را بشویید؛ خارج کردن تمام کف از لابه لای تار و پود فرش سخت تر شده و مراحل آبکشی طولانی تر می گردد. برای هر 4 لیتر آبی که داخل سطل می ریزید یک فنجان پودر کافی است.
چطور لکه ناشی از غذا را از روی فرش پاک کنیم؟
با استفاده از دستورهای زیر شما می توانید هرگونه لکه ناشی از ریختن سس گوجه فرنگی، شکلات، قهوه، چای، شیر و آبمیوه روی فرش را خیلی ساده پاک کنید:
یک تکه پارچه سفید یا یک دستمال کاغذی سفید بدون چاپ را به کف شامپو فرش حل شده در آب ولرم آغشته کنید و آن را مکررا روی لکه بمالید. سپس پارچه را برای چند ثانیه روی لکه فشار دهید. 15 دقیقه صبر کنید سپس محل را با یک پارچه سفید خشک کنید.
می توانید پارچه ای را در محلول سرکه ای که طرز تهیه آن را در بخش اول این مقاله شرح دادیم آغشته کنید و سپس آن را برای چند ثانیه روی لکه فشار دهید. 15 دقیقه صبر کنید و بعد فرش را با پارچه تمیز آبکشی خشک کنید. حتما باید برای اثرگذار سرکه روی لکه این 15 دقیقه را صبر کنید. سرکه خاصیتی دارد که اگر روی فرش بماند کثیفی را به خود جذب می نماید.
چه شوینده ای را بهتر است برای شستن فرش ها استفاده کنیم؟
برای شستن فرش ها به روشی کارآمد و کاملا کم ریسک هیچ شوینده ای بهتر از محلول های صنعتی نیست. این محلول ها دقیقا برای شستن الیاف فرش طراحی شده اند و بدون آسیب زدن به الیاف آن می توانند تمام آلودگی ها و لکه ها را از بین ببرند. هر چقدر کیفیت شوینده ای که فرش با آن شسته می گردد بیشتر باشد نتیجه بهتر خواهد شد. شوینده های تخصصی که در مراکز قالیشویی برای شستشوی فرش ها استفاده می شوند قدرت کافی برای لکه بری را دارند و بدون اینکه رنگ اصلی فرش را دچار تغییر نمایند می توانند هر گونه لکه رنگی را از بین ببرند. مدل دیگری از شوینده های صنعتی نیز در بازار وجود دارد که به آنها شوینده نانو گفته می گردد. این محلول ها می توانند از کثیف شدن زودتر از موعد فرش جلوگیری نمایند. در واقع زمانی که قالی را با شوینده نانو می شویند در مقایسه با زمانی که از محلول های معمولی استفاده می گردد؛ فاصله زمانی بین دو شستشو بیشتر خواهد شد و فرش دیرتر کثیف می گردد.
منبع: اتاق