روایت شاهدان عینی از فاجعه سینا اطهر ، در طبقه پنجم کلینیک چه اتفاقی افتاد؟

به گزارش سبزا، یک روز بعد از انفجار مهیب در کلینیک سینا اطهر تهران 4 نفر از مسئولان این کلینیک و یک پزشک که در صحنه حضور داشتند، بازداشت و سپس با وثیقه آزاد شدند و تحقیقات برای روشن شدن جزئیات دقیق حادثه که به مرگ 19 نفر منجر شد، آغاز شده است.

روایت شاهدان عینی از فاجعه سینا اطهر ، در طبقه پنجم کلینیک چه اتفاقی افتاد؟

به گزارش خبرنگاران به نقل از روزنامه شرق، چهار فرد متهمِ این حادثه مالک ساختمان، رئیس کلینیک و معاون اجرائی او و رئیس تأسیسات هستند. یک پزشک که در محل حادثه حضور داشت نیز روز گذشته به دلیل درگیری با مأموران داشت بازداشت شد که او نیز آزاد شد.

بیشتر افرادی که در این حادثه جان خود را از دست داده اند، پزشکان متخصص و کادر اتاق عمل بودند که در طبقه مخصوص جراحی حضور داشتند. دو نفر از آنها زوجی هستند که تکنیسین اتاق عمل بودند و اجساد آنها به طرز دلخراشی در کنار هم پیدا شد.

  • در کلینیک سینا اطهر چه گذشت؟

حدود ساعت 9 شب سه شنبه 10 تیر خبر رسید آتش سوزی در کلینیک سینا اطهر در نزدیکی میدان قدس تجریش اتفاق افتاده است و پس از آن انفجارهای مهیبی رخ داد. درحالی که گزارش های اولیه حاکی از آن بود که کسی در این حادثه کشته نشده ، اما رسیدن آتش نشان ها به طبقه پنجم ابعاد واقعی فاجعه را روشن کرد.

یکی از آتش نشانان به خبرنگار ما گفت: انفجارها در طبقات پایین اتفاق افتاده بود. از آنجا که طبقات پایین مخصوص سیتی اسکن، ام آرای و دندان پزشکی و خدمات این چنینی بود، به ما گفته شد که در این طبقات کسی نیست. تصور این بود که کشته ای هم در این حادثه نبوده است. هرچند تجربه به ما ثابت کرده بود ممکن است دودگرفتگی در طبقات بالاتر مصدوم داشته باشد.

این آتش نشان ادامه داد: وقتی آتش سوزی بعد از حدود یک ساعت ونیم مهار شد، با کپسول های اکسیژن برای لکه گیری رفتیم و به طبقه پنجم که رسیدیم متوجه شدیم چه اتفاقی اتفاق افتاده است. با اینکه صدای درخواست کمک شنیده می شد اما متوجه شدیم بیشتر کسانی که در طبقه پنجم بودند، جان خود را از دست داده اند. ما بلافاصله بی سیم زدیم و شرایط را گزارش دادیم و درخواست نیروی امداد کردیم. بیشتر کسانی که در این طبقه گیر افتاده بودند، جان خود را از دست داده بودند. علت آن هم این بود که حرارت و دود از طبقات زیرین به طبقات بالا رفته و باعث خفگی و در برخی موارد هم سوختگی های جزئی افراد شده بود. بسکمک از فوتی ها شرایطی داشتند که نشان می داد احتمالا در حال کمک به یکدیگر بوده اند، اما دود امانشان نداده بود.

این آتش نشان گفت: به هم ریختگی داخل اتاق های عمل و بخش بستری نشان می داد بسکمک از قربانیان به دنبال راه فراری بودند و شاید به دنبال کپسول اکسیژن بودند. برخی هم در لحظات آخر دست به وسیله ای انداخته و به زمین افتاده بودند. همچنین لرزش ناشی از انفجار هم همه جا را به هم ریخته بود.

او درباره اینکه این انفجار با ساختمان پلاسکو چه تفاوتی داشت، گفت: اینجا ساختمان فرو نریخت؛ بخشی از آن منفجر شد. در پلاسکو افرادی از همکاران ما در طبقه هم کف گیر کرده بودند و سازه به طورکامل به دلیل حرارت زیاد فرو ریخت. حرارت هم به دلیل مواد قابل اشتعال بسیار زیادی بود که در پلاسکو بود اما در این ساختمان اولا سازه بسیار کوچک تر از پلاسکو است، دوم اینکه تخریب بیشتر به دلیل انفجار بود و خوشبختانه کل ساختمان فرو نریخت. اگر ساختمان فرو می ریخت، تعداد قربانیان بسیار بیشتر می شد و ممکن بود حتی به عابران در خیابان هم صدمات شدیدی وارد شود.

  • لحظه لحظه مرگ را تجربه کردیم

یکی از مصدومان این حادثه که لحظات سختی را پشت سر گذاشته و هنوز در شوک به سر می برد، درباره آنچه در داخل کلینیک گذشت، گفت: شوهرم در آن کلینیک بستری بود و قرار بود جراحی شود. ما داشتیم برای جراحی آماده می شدیم که یک باره صدای انفجار شدیدی آمد. در یک لحظه همه جا را دود گرفت. اول فکر کردیم بمب است. خودمان را به دستشویی رساندیم تا از پنجره بیرون بپریم. بعد دیدم نمی شود چون طبقه پنجم بود. انفجار دوم که رخ داد، شیشه ها خرد شد. همه وسایل خرد شد، درها بسته شد و بوی دود و صدای جیغ همه جا را برداشت. آینه و روشویی و در کنده شد و روی ما افتاد. ما چند نفر در دستشویی گیر افتاده بودیم. در می زدیم و جیغ می کشیدیم و کمک می خواستیم. صدای یاحسین یاحسین دکترها و پرستارها را می شنیدیم. داد می زدیم و کمک می خواستیم ولی کسی جواب ما را نمی داد. بعد از چند دقیقه صدا قطع شد. ما فقط جیغ می کشیدیم و درخواست کمک می کردیم. نگران شوهرم بودم. بعد از دو ساعت چند آتش نشان آمدند و ما را بیرون آوردند. همه صورتم خون بود. جایی را نمی دیدیم. سراغ شوهرم را گرفتم. گفتند خبر ندارند. تا اینکه او را در بیمارستان دیدم. او هم زخمی شده بود.

  • یک دست فروش، ناجی چند گرفتار

جوان دست فروشی که در نزدیکی کلینیک در حال فروش اجناسش بود، به محض مشاهده انفجار و آتش سوزی به کمک گرفتارشدگان رفت. این جوان در گفت وگویی ویدئویی که از صداوسیما پخش شد، گفت: داشتم وسایل را می فروختم که صدای انفجار را شنیدم. دومین انفجار خیلی مهیب بود. به سمت کلینیک که سر چرخاندم، دیدم چند خانم در حال جیغ و فریاد هستند و درخواست کمک می کردند. کسی کمکشان نرفت. من تصمیم گرفتم خودم کمک کنم. طبقه به طبقه شیشه ها را شکستم و بالا رفتم و بعد هم آنها را به سمت پشت بام بردم تا امدادگرها بیایند. بچه هم همراهشان بود که بچه را هم نجات دادیم. بعد خودم همان طور که بالا رفته بودم، پایین آمدم.

شهروند دیگری که در همسایگی کلینیک زندگی می کند، گفت: من پشت بام بودم که این رخ داد. داشتم کولر را درست می کردم. یک دفعه صدای مهیبی شنیدم نوری که متصاعد شد، از سمت کلینیک بود. به فاصله یک ربع صدای انفجار دوم آمد که بسیاربسیار شدیدتر بود. هم زمان صدای جیغ هم بلند شد. شدت انفجار دوم به حدی بود که شیشه های خانه من هم شکست. بلافاصله به خیابان رفتم و دیدم درخت های کنار کلینیک هم آتش گرفته و کاملا سوخته و تبدیل به زغال شده اند.

  • برآورد ها درباره علت حادثه

هرچند در ابتدا گزارش شد احتمالا مواد رادیواکتیو که مصارف پزشکی دارد، علت این حادثه بوده است اما دکتر حریرچی، معاون وزیر بهداشت ضمن رد این ادعا گفت: این مرکز پزشکی هسته ای نبوده و خدماتی که ارائه می داد، ام آرآی و سیتی اسکن بوده که در هیچ کدام مواد خاص استفاده نمی شود و بسیار معمولی است. این مرکز کلینیک دی بود. کلینیک های دی جراحی های محدود و کوچک را می توانند انجام دهند. به همین دلیل هم طبقه پنجم مرکز جراحی محدود بوده و متأسفانه بیشتر کسانی که کشته شدند هم کادر درمان و پزشکان متخصص و جراح بودند.

او گفت: علت انفجار احتمالا گاز هلیوم و کپسول های اکسیژن بوده که در محل نگهداری می شده است.

هرچند در ابتدا گفته می شد اتصالی در سیستم برقی این کلینیک علت اصلی حادثه است اما بررسی های بازپرس ویژه قتل چیز دیگری را نشان می دهد. او به خبرنگاران گفته است برای مشخص شدن علت دقیق حادثه باید منتظر نظر تیم کارشناسی بود.

دیگر علت احتمالی این حادثه، یعنی انفجار یک کپسول اکسیژن و سرایت آتش به کپسول های دیگر نیز فعلا تأیید نشده است. آنچه کارشناسان و بازپرس کشیک دادسرای جنایی روی آن متفق القول هستند، این است که محل نگهداری کپسول ها استاندارد نبود و انفجارهای شدید اتفاق افتاده به دلیل همین عدم نگهداری استاندارد بوده است. اما علت اولیه انفجار و آتش سوزی هنوز مشخص نیست. همچنین دیگر علت احتمالی آتش سوزی که نشت گاز عنوان شده بود نیز فعلا تأیید نشده است. همچنین بررسی ها نشان می دهد ساختمان کلینیک سینا اطهر قدیمی است و داخل آن تغییرات زیادی کرده تا به کلینیک تبدیل شود.

آن طورکه گفته شده این ساختمان پله اضطراری نداشته است. جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش نشانی، دراین باره به خبرنگار ما گفت: این را که ساختمان کلینیک استاندارد بوده یا نه، باید شهرداری تهران اعلام کند که قطعا درحال حاضر تحقیقات خود را در این زمینه آغاز کرده اند. اما درباره اینکه گفته می شود پله اضطراری در این ساختمان وجود نداشته است، باید بگویم که ساختمان های پنج طبقه پله اضطراری نیاز ندارند. برای روش شدن علت دقیق حادثه هم باید صبر کرد و هرآنچه حالا گفته شود، فقط برآورد است. باید صبر کنیم تا کارشناسان مدارک را جمع آوری کنند و نظر دقیق بدهند؛ اما آنچه مسلم است قصوری رخ داد که این حادثه رخ داد.

  • اخطار ناایمن بودن

زهرا صدراعظم نوری، رئیس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای شهر تهران درباره نتیجه بررسی های اولیه این کمیته درباره حادثه در کلینیک سینا اطهر گفت: درحال حاضر نمی توان به صورت قاطع و دقیق درباره عوامل مربوط به این حادثه نظر داد و به بررسی های دقیق تری نیاز است. اما در پیگیری های صورت گرفته و گزارش هایی که از سازمان آتش نشانی شهر تهران خواستم، یک علت این حادثه، رعایت نکردن اصول ایمنی در ساختمان کلینیک است.

او اضافه نمود: سازمان آتش نشانی شهر تهران هم قبلا درباره شرایط ایمنی ساختمان این کلینیک اخطار داده و از آنها خواسته بود تا اصول ایمنی را رعایت کنند.

رئیس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای شهر تهران گفت: باید بررسی کنیم که آیا اصول ایمنی و استاندارد در زمینه دپو و نگهداری کپسول های اکسیژن در این کلینیک رعایت شده بود یا خیر.

اجساد قربانیان به مرکز پزشکی قانونی در کهریزک منتقل شده و بیشتر آنها با مراجعه بستگان فوت شدگان شناسایی شده اند. پزشکی قانونی علت اولیه مرگ را خفگی اعلام کرده و بعد از انجام بررسی های دقیق اجساد به بستگان تحویل داده خواهد شد.

تیم ویژه ای در دادسرای جنایی تهران نیز کار بازپرسی از متهمان را آغاز کرده اند. هنوز از گفته های متهمان خبری منتشر نشده و بازپرس هرگونه اظهارنظر در این زمینه را به بعد از بازپرسی از متهمان موکول کرده است.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 16 شهریور 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: sabza.ir شناسه مطلب: 1058

به "روایت شاهدان عینی از فاجعه سینا اطهر ، در طبقه پنجم کلینیک چه اتفاقی افتاد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روایت شاهدان عینی از فاجعه سینا اطهر ، در طبقه پنجم کلینیک چه اتفاقی افتاد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید