مهاجرت چه تاثیری بر الگوهای غذایی افراد دارد؟
به گزارش سبزا، پژوهشگران سیاست گذاری غذا و تغدیه و ایمنی مواد غذایی با انجام یک مطالعه مروری، مقالات منتشر شده در زمینه عوامل موثر بر رفتارهای غذایی مهاجران را آنالیز کردند.
به گزارش خبرنگاران، از دیرباز مهاجرت یکی از واکنش های معمولی انسان به شرایط سخت زندگی، جابجایی مکان زندگی بوده است. مهاجرت، شرایط مختلف اجتماعی، فرهنگی و مالی زندگی و در پی آن رفتارهای غذایی فرد را تحت تأثیر قرار می دهند.
درکشورهای در حال توسعه و از جمله ایران، مهاجرت از روستا به شهر یکی از مهم ترین مسائل اجتماعی و مالی است. عوامل مختلفی در شدت یافتن رشد شهرنشینی در کشور دخالت داشته است؛ که از جمله آن ها می توان به رشد اقتصاد و توسعه صنعت و خدمات و تمرکز آن ها در منطقه ها شهری، نابرابری عایدی بین شهرنشینان و روستانشینان، کمبود امکانات زیربنایی در منطقه ها روستایی اشاره نمود.
ساختارهای اجتماعی به وسیله مقدار دسترسی و فراهمی موادغذایی و طرز تهیه و فرآوری آن؛ بر انتخاب های غذایی افراد تاثیر می گذارد. بعلاوه این امکان وجود دارد که یک فرد، با آن که در کشور دیگری زندگی می نماید، از الگوی غذایی سنتی خود پیروی کند.
بر همین اساس؛ پژوهشگران دانشگاه های علوم پزشکی شهید بهشتی و تهران، با انجام یک مطالعه مروری، عوامل اجتماعی، فرهنگی و مالی مؤثر بر رفتارهای غذایی مهاجران را آنالیز کردند. برای انجام این آنالیز؛ مقالات مرتبط با موضوع در پایگاه های اطلاعاتی معتبر داخلی و خارجی از سال 2000 تا 2020 جستجو شدند و 51 مقاله استخراج شده از این منابع، مورد مطالعه قرار گرفتند.
آنالیز های این مطالعه حاکی از این است که عوامل مختلف فرهنگی، مالی، اجتماعی، جمعیتی و محیطی می توانند اثرات مختلفی بر رفتارهای غذایی مهاجران بگذارند.
فرهنگ پذیری رژیم غذایی فرآیندی چند بعدی، پویا و پیچیده است و در طی یک فرآیند خطی از یک فرهنگ به فرهنگ دیگر اتفاق نمی افتد. مهاجرانی که وارد یک کشور می شوند، فرهنگ، باورها و عقاید متفاوتی دارند و تغییرات اساسی در سبک و محیط زندگی شان می تواند الگوهای غذایی آن ها را نیز متاثر کند و اثرات منفی آن می تواند منجر به شکل گیری بیماری های غیر واگیر گردد.
از طرفی در برخی مقالات عنوان شده که برخی از افراد مهاجر، به علت افزایش آگاهی در خصوص تغذیه، تفاوت در روش های تهیه غذا و حفظ روش های فرهنگی و دسترسی بیشتر به انتخاب های غذایی سالم، رژیم غذایی خود را بعد از مهاجرت سالم تر می دانستند.
در مجموع یافته های این مطالعات حاکی از آن است که عوامل مختلف جغرافیایی، مالی، اجتماعی و فرهنگی در وقوع گذار تغذیه ای موثر است. شهرنشینی، رشد عایدی، تغییرات تکنولوژی در زمینه کار و فراغت، رشد رسانه های جمعی و سرمایه درای جهانی از جمله عوامل موثر در رفتار تغذیه ای افراد مهاجر هستند.
پژوهشگران این مطالعه بر اساس مرور مقالات منتشر شده می گویند: الگوی خوراکی هر قومیت و فرهنگی متفاوت بوده و این الگو در برگیرنده غذاها و آشامیدنی های رایج و متعارف محلی، ملی و جهانی است که از ثبات نسبی در میان مصرف نمایندگان برخوردار است. افراد بر مبنای چارچوب فرهنگی، فردی و گروهی، سطح اجتماعی و مالی، عوامل زمینه ای محیطی، مقدار تطابق مذهب غالب در دو مکان، مقدار تسلط به زبان نو و سطح حمایت های اجتماعی در کشور مقصد، تصمیم به مصرف یا عدم مصرف خوراک یا نوشیدنی می نمایند.
این محققان معتقدند که آشنایی با الگوهای غذایی اولیه افراد مهاجر، بعلاوه طرز تهیه و فرآوری آن ها و در نظر گرفتن اثرات مثبت و منفی آن بر سلامت آن ها در برنامه ریزی ها و سیاست های غذا و تغذیه؛ به مسئولان یاری قابل توجهی خواهد نمود و فرصت های مناسبی را هم در زمینه بهبود و حفظ سلامت مهاجران و هم تقویت تنوع غذایی در کشور میزبان در اختیار خواهد گذاشت.
در انجام این تحقیق مینا باباشاهی و سمیرا شکری؛ پژوهشگران سیاست های غذا و تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با یکدیگر مشارکت داشتند.
یافته های این مطالعه تابستان امسال به صورت مقاله علمی با عنوان عوامل اجتماعی، فرهنگی و مالی موثر بر رفتارهای غذایی در مهاجران در مجله سلامت و بهداشت زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی اردبیل منتشر شده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا