طرز تهیه شیرینی پسته ای خانگی به چند روش مناسب عید نوروز
به گزارش سبزا، شیرینی پسته ای یک شیرینی ساده و خوش عطر و بو است که برای مناسبت هایی مثل عید نوروز هواداران زیادی دارد. در طرز تهیه شیرینی پسته ای ، پودر پسته را با پودر هل و پودر قند مخلوط نموده و روغن مایع را به آن ها بیفزایید. در ادامه، آرد الک شده را به تدریج اضافه نموده و پس از شکل گرفتن خمیر، آن را با وردنه پهن کنید و قالب بزنید. در نهایت، شیرینی ها را داخل فر بپزید و سرو کنید. البته تهیه این شیرینی به روش های دیگری هم امکان پذیر است که می توانید جزئیات آن ها را در این مقاله از خبرنگاران بخوانید.

شیرینی پسته ای | |
زمان آماده سازی | حدود 30 دقیقه |
زمان تهیه شیرینی | بین 10 تا 15 دقیقه |
مقدار سختی | کم |
طرز تهیه شیرینی پسته ای
درست کردن شیرینی پسته ای خانگی روش های مختلفی دارد؛ اما ظاهر نهایی بیشتر این شیرینی ها تقریبا مشابه است و احتمالا تفاوت اندکی را در طعم آن ها احساس خواهید کرد که آن هم حاصل استفاده از آرد گندم، آرد برنج یا تخم مرغ خواهد بود. البته ناگفته نماند که طعم و ظاهر شیرینی پسته ای یخچالی به کلی فرق دارد. در ادامه، یکی از رایج ترین روش های تهیه شیرینی پسته ای را با هم می خوانیم و پس از آن به سراغ رسپی های دیگر این شیرینی خوش طعم و ساده می رویم.
مواد لازم برای تهیه شیرینی پسته ای
تهیه این شیرینی هم مثل طرز تهیه شیرینی زنبوری مناسب عید ، هزینه زیادی روی دست شما نمی گذارد و کافی است مواد اولیه زیر را برای تهیه این شیرینی ساده و کم هزینه در خانه فراهم کنید:
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
آرد سفید قنادی | حدود 100 گرم |
پودر پسته | 100 گرم |
پودر قند | 60 گرم |
پودر هل | 1 قاشق مرباخوری سر پر |
روغن مایع | 60 گرم |
دستور تهیه شیرینی پسته ای
برای تهیه این شیرینی دلچسب خانگی، مراحل زیر را دنبال کنید:
- مرحله اول: ابتدا فر را روشن نموده و حرارت آن را روی 170 درجه سانتی گراد تنظیم کنید تا فضای داخلی فر کاملا گرم گردد.
- مرحله دوم: پودر پسته را همراه با پودر هل در ظرفی مناسب مخلوط نموده و پودر قند را به آن ها بیفزایید.
- مرحله سوم: در ادامه، روغن مایع را به مخلوط پودرها اضافه نموده و با یک قاشق همه مواد را با هم مخلوط کنید.
- مرحله چهارم: آرد را الک نموده و آن را به تدریج به مواد شیرینی اضافه کنید. همزمان مواد را با قاشق مخلوط کنید و وقتی که خمیر کمی سفت شد، از دست خود یاری بگیرید.
نکته: اضافه کردن آرد باید تا جایی باشد که خمیری یکدست و نچسب ایجاد گردد.
نکته: در ورز دادن خمیر زیاده روی نکنید، زیرا در این صورت خمیر روغن زیادی پس داده و شیرینی، چرب و شکننده می گردد.
- مرحله پنجم: حالا خمیر را روی سطحی صاف و در بین 2 کاغذ روغنی قرار داده و با یاری وردنه به ضخامت دلخواه پهن کنید.
- مرحله ششم: در ادامه، خمیر را با استفاده از قالب های شیرینی، به شکل های دلخواه قالب بزنید.
- مرحله هفتم: سینی فر را با کاغذ روغنی پوشانده و شیرینی های قالب زده شده را با فواصل مناسب روی آن بچینید. سپس، سینی فر را به مدت 10 تا 15 دقیقه داخل فر قرار دهید تا شیرینی ها بپزند.
نکته: طول زمان پخت شیرینی پسته ای بستگی به ضخامت و مقدار شیرینی ها دارد، اما یک معیار مناسب این است که بعد از حدود 10 دقیقه، زیر شیرینی ها را چک کنید و اگر طلایی شده بودند، آن ها را از فر بیرون بیاورید.
- مرحله هشتم: بعد از پخت کامل، اجازه دهید شیرینی ها کاملا خنک شوند. سپس آن ها را از کاغذ روغنی جدا نموده و در ظرف سرو بچینید.
طرز تهیه پودر پسته خانگی
یکی از رازهای رسیدن به طعم اصیل شیرینی پسته ای کرمان، استفاده از پودر پسته خالص بوده و خبر خوب این است که به راحتی می توانید آن را در منزل تهیه کنید. برای این منظور، مراحل کار را به ترتیب زیر پیش ببرید:
- مرحله اول: مغز پسته ها را داخل کاسه ای مناسب ریخته و روی آن ها آب جوش بریزید. میزان آب جوش باید در حدی باشد که کامل روی مغزها را بپوشاند.
- مرحله دوم: پس از گذشت چند دقیقه، مغزها را آبکش نموده و پوست رویی آن ها را به راحتی جدا کنید.
- مرحله سوم: حالا مغز پسته های پوست گرفته را داخل یک سینی مناسب پهن نموده و در فضای محیط قرار دهید تا کاملا خشک شوند.
نکته: از خشک کردن مغز پسته مقابل نور آفتاب خودداری کنید؛ این کار رنگ مغز پسته را کم رنگ می نماید.
- مرحله چهارم: در ادامه، باید مغز پسته ها را آسیاب کنید. برای این کار، هر بار میزان کمی مغز پسته را داخل دستگاه آسیاب کن ریخته و به صورت پالس های کوتاه بزنید تا کاملا پودر شوند.
نکته مهم: دقت کنید که دستگاه آسیاب نباید به صورت پیوسته روشن باشد، زیرا این کار باعث ایجاد اصطکاک و به روغن افتادن پسته ها می گردد و حالت پودری خود را از دست می دهد.
طرز تهیه شیرینی پسته ای پفکی
روش تهیه این مدل شیرینی پسته ای کمی فرق دارد و در آن احتیاجی به ورز دادن خمیر نیست. بنابراین اگر نگران به روغن افتادن خمیر و خشک شدن شیرینی ها هستید، از این روش بهره ببرید. این شیرینی، بافت نرم و لطیفی دارد و مراحل آماده سازی و پخت آن در مجموع حدود 40 دقیقه زمان می برد. در ادامه، مواد لازم و مراحل طرز تهیه شیرینی پسته ای پفکی را با هم می خوانیم:
مواد لازم برای تهیه شیرینی پسته ای پفکی
مواد مورد احتیاج در این رسپی به توضیح جدول زیر است:
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
مغز پسته | 100 گرم |
آرد برنج | 20 گرم |
شکر | 175 گرم |
سفیده تخم مرغ | 3 عدد |
سرکه سفید | 1 قاشق سوپ خوری |
وانیل | 8/1 قاشق چایخوری |
جوش شیرین | 8/1 قاشق چایخوری |
دستور تهیه شیرینی پسته ای پفکی
اگر انتخاب شما برای شیرینی عید، شیرینی پسته ای پفکی است، مراحل زیر را دنبال کنید:
- مرحله اول: ابتدا شکر را همراه با سفیده های تخم مرغ و مغز پسته داخل دستگاه مخلوط کن ریخته و 5 دقیقه بزنید تا پسته کاملا پودر گردد.
- مرحله دوم: در ادامه، مخلوط حاصل را که بافتی شبیه ماست دارد، داخل قابلمه ای مناسب ریخته و روی حرارت چند دقیقه هم بزنید تا غلیظ تر گردد.
- مرحله سوم: حالا مخلوط مواد را به کاسه ای مناسب منتقل نموده و آرد برنج را به آن اضافه کنید. پس از کمی هم زدن، وانیل، جوش شیرین و سرکه سفید را هم در کاسه بریزید.
- مرحله چهارم: پس از اینکه مواد را کاملا مخلوط نموده و به ترکیب یکدستی رسیدید، مخلوط مواد را داخل قیف ریخته و با فواصل مناسب روی سینی فر که با کاغذ روغنی پوشانده اید، بریزید.
- مرحله پنجم: سینی را در فر که از قبل روشن نموده و روی حرارت 170 درجه سانتی گراد تنظیم نموده اید، قرار دهید. سینی فر باید به مدت 20 دقیقه در طبقه وسط فر قرار گیرد.
- مرحله ششم: بعد از گذشت زمان کافی، درب فر را باز نکنید. بلکه فر را خاموش نموده و اجازه دهید شیرینی ها چند دقیقه به همان حالت داخل فضای گرم فر باقی بمانند.
- مرحله هفتم: در نهایت سینی را از فر خارج نموده و پس از اینکه شیرینی ها کاملا خنک شدند، آن ها را در ظرف مناسب سرو بچینید و همراه با عزیزانتان نوش جان کنید.
طرز تهیه شیرینی پسته ای مخملی
برای تهیه شیرینی پسته ای مخملی از تخم مرغ هم استفاده می گردد؛ با این حال، طعم این شیرینی تفاوت زیادی با نمونه های قبلی ندارد. در ادامه، مواد لازم و مراحل طرز تهیه شیرینی پسته ای مخملی را با هم می خوانیم:
مواد لازم برای تهیه شیرینی پسته ای مخملی
مواد اولیه برای تهیه این شیرینی ترد و لذیذ به صورت زیر است:
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
آرد گندم | 250 گرم |
پودر پسته | 100 گرم |
پودر قند | 200 گرم |
تخم مرغ | 2 عدد |
هل | 1 قاشق چایخوری |
روغن جامد | 75 گرم |
کره | 75 گرم |
دستور تهیه شیرینی پسته ای مخملی
برای تهیه این شیرینی عید نوروز، مطابق مراحل زیر پیش بروید:
- مرحله اول: ابتدا پودر قند را همراه با کره و روغن جامد در ظرفی مناسب ریخته و مواد را با همزن بزنید تا حالتی پوک و یکدست پیدا کند.
- مرحله دوم: حالا زرده های تخم مرغ ها را جدا نموده و آن ها را همراه هل به مواد شیرینی اضافه کنید. 1 دقیقه دیگر به هم زدن مواد ادامه دهید.
- مرحله سوم: در ادامه، آرد الک شده را همراه با پودر پسته به تدریج به مواد قبلی افزوده و با دست مواد را ورز دهید تا خمیر حالت یکدستی پیدا کند.
- مرحله چهارم: خمیر را به مدت 2 ساعت در یخچال استراحت دهید و سپس آن را به یاری وردنه به قطر نیم سانت پهن کنید.
- مرحله پنجم: در ادامه، خمیر را با قالب های دلخواه قالب زده و آن ها را با فواصل مناسب داخل سینی فر بچینید. در این دستور، احتیاجی به استفاده از کاغذ روغنی روی سینی فر نیست.
- مرحله ششم: حالا با استفاده از قلم موی آشپزی، روی هر شیرینی میزانی سفیده تخم مرغ مالیده و روی آن کمی پودر پسته بپاشید.
- مرحله هفتم: در نهایت، شیرینی ها را داخل فری که از قبل با حرارت 170 درجه سانتی گراد گرم شده، قرار دهید تا بپزند.
نکته: زمان تقریبی پخت حدود 10 تا 12 دقیقه خواهد بود و طلایی شدن زیر شیرینی ها معیار مناسبی برای تشخیص کامل شدن زمان پخت است.
طرز تهیه شیرینی حاج پسته کرمانی
این شیرینی را به عنوان رژیمی ترین سوغات کرمان می شناسند و باید آن را هم خانواده شیرینی حاج بادوم یزدی دانست. برای تهیه آن باید به ازای 200 گرم پودر پسته و 250 گرم آرد سفید، 100 گرم پودر قند و 10 گرم روغن جامد فراهم کنید. البته 1 عدد زرده تخم مرغ هم فراموش نگردد. در ادامه، دستور تهیه را مطابق مراحل زیر پیش ببرید:
- مرحله اول: ابتدا زرده تخم مرغ و روغن جامد را در ظرفی مناسب ریخته و با همزن بزنید تا کاملا یکدست و نرم شوند.
- مرحله دوم: در ادامه، آرد سفید را با پودر پسته و پودر قند مخلوط نموده و این ترکیب را به تدریج به مواد قبلی اضافه کنید.
- مرحله سوم: وقتی خمیری یکدست و منسجم ایجاد شد، گلوله های کوچک گرد یا بیضی شکل از آن جدا نموده و آن ها را به قطر تقریبی 1 تا 1.5 سانت پهن کنید. خمیرهای کوچک را داخل سینی فر بچینید.
- مرحله چهارم: حالا سینی فر را به مدت 20 تا 25 دقیقه در یکی از طبقات میانی یخچال بگذارید تا خمیر استراحت کند و خودش را بگیرد.
- مرحله پنجم: در ادامه، سینی فر را داخل دستگاه فر که از قبل روشن نموده و روی حرارت 180 درجه سانتی گراد تنظیم نموده اید، قرار دهید. 15 تا 20 دقیقه دیگر، شیرینی خوشمزه کرمانی شما آماده است.
طرز تهیه شیرینی پسته ای یخچالی
یکی از ساده ترین روش های تهیه شیرینی پسته ای، روشی است که در ادامه ذکر می کنیم. در این دستور احتیاجی به استفاده از فر و ورز دادن خمیر نیست، اما باید زمان کافی برای فرم گرفتن شیرینی ها در یخچال را در نظر بگیرید که این زمان حدود 1 ساعت خواهد بود. در ادامه، مواد لازم و مراحل طرز تهیه شیرینی پسته ای یخچالی را با هم می بینیم:
مواد لازم برای تهیه شیرینی پسته ای یخچالی
مواد اولیه برای تهیه این شیرینی خوشمزه عید نوروز به صورت جدول زیر است:
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
پسته ریز خرد شده | 1 پیمانه |
بیسکوییت پتی بور | 1 بسته |
شیرعسلی | 200 گرم |
شکلات تخته ای سفید | 200 گرم |
مراحل دستور تهیه شیرینی پسته ای یخچالی
برای تهیه این شیرینی فوری عید، از دستور زیر بهره ببرید:
- مرحله اول: ابتدا بیسکوییت پتی بور و پسته را به صورت جداگانه داخل غذاساز ریخته و کاملا پودر کنید.
- مرحله دوم: در ادامه، شکلات تخته ای را به صورت ریز خرد نموده و در ظرفی مناسب به روش بن ماری ذوب کنید.
- مرحله سوم: شیرعسلی را به شکلات ذوب شده اضافه نموده و خوب مخلوط کنید تا یکدست شوند.
- مرحله چهارم: حالا پودر بیسکوییت و پودر پسته را به بقیه مواد افزوده و هم بزنید تا ترکیب یکدستی ایجاد گردد.
- مرحله پنجم: مواد شیرینی را به صورت داغ داخل قالب سیلیکونی شکلات ریخته و خوب فشرده کنید.
- مرحله ششم: قالب را به مدت 20 دقیقه داخل یخچال بگذارید تا کاملا سفت گردد. سپس شیرینی ها را از قالب خارج نموده و در ظرفی مناسب بچینید.
طرز تهیه شیرینی پسته ای بدون فر
شما می توانید مثل طرز تهیه شیرینی گل سرخی مخصوص عید نوروز ، شیرینی پسته ای را هم بدون فر درست کنید. برای این منظور، مطابق دستور زیر پیش بروید:
- مرحله اول: ابتدا خمیر شیرینی را مطابق یکی از روش های گفته شده آماده نموده، قالب بزنید و داخل یک سینی مناسب به رنگ روشن بچینید.
- مرحله دوم: قابلمه ای مناسب را روی حرارت قرار داده و کف آن یک سه پایه کوتاه قرار دهید. درب قابلمه را ببندید و اجازه دهید به مدت 10 دقیقه روی حرارت و شعله پخش کن بماند تا کاملا گرم گردد.
- مرحله سوم: در ادامه، سینی شیرینی را روی پایه داخل قابلمه قرار دهید و درب قابلمه هم دم کنی بگذارید. زمان پخت در این روش، بین 30 تا 40 دقیقه خواهد بود.
نکته: برای تست پخت شیرینی، با چاقو آن ها را تکان دهید و اگر راحت جابه جا شدند، یعنی شیرینی پخته و آماده است. سینی شیرینی را 1 ساعت در دمای محیط بگذارید و سپس در ظرف سرو بچینید.
نکات مهم برای تهیه شیرینی پسته ای
اگر می خواهید یک شیرینی پسته ای حرفه ای در منزل درست کنید، نکات و موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- دقت داشته باشید که پس از پخت، روی شیرینی پسته ای نرم است، اما این به معنای خام بودن شیرینی نیست و اگر چند دقیقه در دمای محیط بماند، روی شیرینی هم سفت خواهد شد.
- یکی از فوت های کوزه گری تهیه این شیرینی عید نوروز، نحوه ورز دادن خمیر آن است. خمیر این شیرینی در ابتدا خشک است و باید با ورز دادن حالت چسبنده پیدا کند. البته دقت کنید که چسبندگی خمیر باید به حدی باشد که بتوان آن را جمع کرد و در عین حال باید مراقب باشید که خمیر به روغن نیفتد.
- برای اینکه شیرینی پسته ای خشک نگردد، شیرینی ها را داخل فر آنالیز کنید و وقتی سطح زیر آن ها تغییر رنگ داد و طلایی شد، شیرینی ها را از فر بیرون بیاورید.
- در برخی رسپی های این شیرینی از میزانی رنگ خوراکی سبز هم استفاده می گردد تا شیرینی ها در نهایت رنگ و لعاب پر رنگ تری داشته باشند.
- برای تهیه شیرینی پسته ای قزوین ، علاوه بر مواد گفته شده در دستور اول، از میزانی آرد برنج هم استفاده می گردد. ترکیب روغن هم باید مخلوطی از روغن جامد صاف شده و روغن مایع یا کره باشد. در این دستور هم باید آرد برنج الک گردد و ضروری است که خمیر شیرینی به مدت 4 تا 5 ساعت در یخچال استراحت کند.
- می توانید با قرار دادن مغز پسته روی هر شیرینی، ظاهر مجذوب کننده تری به آن ها بدهید و یا از قالب های نقش دار بهره ببرید. بعلاوه می توانید میزانی شکلات سفید را بن ماری نموده و با قیف روی قسمتی از شیرینی ها بریزید.
- برای پخت یک شیرینی خوش عطر و بو، هل سبز را بعد از چند بار آسیاب کردن از الک ریز عبور داده و با بقیه مواد مخلوط کنید.
- شیرینی پسته ای بافت بسیار تردی دارد. بنابراین حداقل 1 ساعت بعد از پخت کامل، به آن ها دست نزنید و اجازه دهید کاملا خنک شوند. در غیر این صورت، به محض جابه جایی، شیرینی ها پودر شده و زحمات شما به هدر می رود!
- برای تهیه این شیرینی نوروزی لذیذ، به جای سینی فر از یک سینی رنگ روشن بهره ببرید. زیرا استفاده از سینی تیره باعث می گردد که زیر شیرینی ها خیلی زود تغییر رنگ داده و بسوزد.
اصول نگهداری از شیرینی پسته ای
شیرینی پسته ای را داخل ظرفی درب دار و در جای خشک و خنک نگهداری کنید. توجه داشته باشید که قرار گرفتن این شیرینی در معرض نور مستقیم خورشید، کیفیت آن را پایین آورده و رنگ شیرینی را کم رنگ می نماید.
برترین جایگزین ها در طرز تهیه شیرینی پسته ای
استفاده از پودر هل در طرز تهیه شیرینی پسته ای ، روشی مرسوم و متداول است. با این حال، اگر عطر هل را دوست ندارید، می توانید به جای آن از پودر زنجبیل یا وانیل بهره ببرید.
شیرینی پسته ای خوشمزه و مجلسی را از خبرنگاران سفارش دهید…
پخت شیرینی در خانه واقعا لذت بخش است، با این حال مواقعی پیش می آید که برای پختن شیرینی ساده ای مثل شیرینی پسته ای هم وقت و حوصله کافی وجود ندارد. در این شرایط حتما روی همراهی خبرنگاران حساب کنید و با سفارش شیرینی از این سایت محبوب، احتیاج خود را به برترین شکل ممکن برآورده سازید.
سوالات متداول
جایگزین پودر هل در شیرینی پسته ای چیست؟
شما می توانید برای این منظور از پودر زنجبیل یا وانیل بهره ببرید.
شرایط نگهداری شیرینی پسته ای چیست؟
این شیرینی باید در ظرفی درب دار و در مکانی خشک و خنک مثل یخچال نگهداری گردد.
چطور شیرینی پسته ای را سرو کنیم؟
بعد از پخت کامل، شیرینی ها را 1 ساعت بدون جابه جا کردن، داخل همان سینی فر در فضای محیط قرار دهید تا کاملا خنک شوند و سپس آن ها را در ظرف مناسب سرو بچینید. بافت شیرینی گرم بسیار حساس است و به سرعت پودر می گردد.
منبع: اسنپ فود