معرفی 5 شاعر الهام بخش ایرانی به همراه بهترین آثار آن ها

به گزارش سبزا، شاعرانی در ایران زمین متولد شده اند که آوازه آن ها حتی گوش جهان را پرکرده است و بسیاری با خواندن اشعار آن ها، مسیرهایی از فهم و اندیشه را پیموده اند.

معرفی 5 شاعر الهام بخش ایرانی به همراه بهترین آثار آن ها

صحبت از شعر و شاعران الهام بخش ایران به همان مقدار که کار ساده ای است، می تواند سخت و سخت نیز باشد؛ چراکه افراد مختلف، از سبک های شعری متفاوتی لذت می برند و مفاهیم ویژه ای در شعر برای هر فردی جذابیت متفاوتی دارد. اما جدا از این تفاوت های سلیقه و دیدگاه، شاعرانی در ایران زمین متولد شده اند که آوازه آن ها حتی گوش دنیا را پرنموده است و بسیاری با خواندن اشعار آن ها، مسیرهایی از فهم و اندیشه را پیموده اند که پیش از آن برایشان معنی نداشت یا سخت می کرد. با این مقدمه کوتاه، به طور حتم متوجه شده اید که مایلیم در این مقاله کوتاه با معرفی بعضی از آن ها، دِین خود را به بعضی از این شاعران پرآوازه به مقدار هرچند ناچیز ادا کنیم.

مولانا و مثنوی مشهورش

احتمالا کمتر فردی در دیار ایران زمین وجود دارد که جلال الدین محمد بلخی ملقب به مولانا، رومی و مولوی را نشناسد. انسانی عارف که ابتدا پله های مذهب و عرفان را یکی پس از دیگری پیموده بود و میان عامه و خاصه مردم، معروفیت و محبوبیت فراوان داشت و پس از دیدارش با شمس تبریزی، دنیای او به طور کامل متحول شد و با اشعاری تبلور پیدا کرد. بسیاری از مولوی شناسان، خواندن اشعار او را به همگان توصیه می نمایند یا حداقل شما را به نی نامه در دفتر اول مثنوی ارجاع می دهند، آنجا که دفتر اول مثنوی با این اشعار شروع می شود:

بشنو از نی چون حکایت می نماید، از جدایی ها شکایت می نماید

کز نیستان تا مرا ببریده اند، در نفیرم مرد و زن نالیده اند

سینه خواهم توضیحه توضیحه از فراق، تا بگویم توضیح درد اشتیاق

هر کسی کو دور ماند از اصل خویش، بازجوید روزگار وصل خویش

مولانا یکی از شاعرانی است که معروفیت دنیای دارد و در سال 2010، مجموعه اشعار او در آمریکا، پرفروش ترین کتاب سال شد. آرامگاه او در ترکیه امروزی است و هرساله در سالروز وفاتش، مراسم پایکوبی و سماع برگزار می شود.

حافظ و شب های یلدا

شاید اولین مواجهه بسیاری با شعرهای شاعر بلند آوازه شیرازی، به شب های یلدا و نوروز بازمی شود که همگی نیت نموده و تفالی به دیوان غزل حافظ می زنیم و شعرش را با گوش جان زمزمه می کنیم. این غزل سرای قرن هفتم که به لسان الغیب نیز مشهور است، دیدگاه بسیار زیبایی به زندگی داشته که آن را به وضوح در اشعارش خواهید یافت. او گناهی را سنگین تر از مردم فریبی و ریاکاری نمی دانست و همواره به اهل تظاهر در اشعارش می تاخت. حافظ شناسان فضای شعری او را به سه دسته عاشقانه، عارفانه و مدحی تقسیم می نمایند و معتقدند او شکوه غزل سرایی را به حدی رساند که پیش از آن هیچ شاعری قادر به این کار نبوده است.

معروفیت او نیز همچون مولانا دنیای است و افرادی مانند گوته و نیچه از آلمان، با شیفتگی بسیاری نسبت به آثار او حرف می زنند و تاثیر زیادی از اشعار حافظ در زندگی خود گرفته اند.

هوشنگ ابتهاج و سیاه مشق

هوشنگ ابتهاج را با تخلص ه. ا. سایه نیز می شناسند که به هر دو نوع سبک شعری کلاسیک (غزل) و نو شعر می سراید. اشعار کلاسیک او بیشتر مضامین عاشقانه دارند و شعرهای نو او درباره دغدغه های اجتماعی و شرایط جامعه است. از آثار و کتاب های ابتهاج می توان به نخستین نغمه ها، سراب، شبگیر، چند برگ از یلدا، زمین، یادگار خون سرو و سیاه مشق اشاره نمود که ابتهاج در مجموعه آخر توانسته به خوبی قدرت و مهارت خود را در غزل سرایی به اثبات برساند.

عمر خیام و رباعیات وجودگرایی

عمر خیام نیشابوری را بیشتر از آنکه به رباعیاتش بشناسند به توانایی های بی نظیرش در ستاره شناسی، تهیه تقویم جلالی که تا به امروز از معتبهترین تقویم های دنیا محسوب می شود و نبوغش در ریاضیات می شناسند. اما از آنجایی که بحث ما در این مقاله، شعر و شاعری است، باید بگوییم که شاید خیام در غرب، معروفیت بیشتری نسبت به ایران داشته باشد و او این معروفیت را مدیون ادوارد فیتزجرالد انگلیسی است که اشعار او را با ترجمه انگلیسی به دنیایان شناساند و زندگی اش نیز پس از آشنایی با اشعار خیام به طور کامل متحول شد.

اشعار خیام بیشتر با مفهوم قدر دانستن زندگی در لحظه و دردهای زندگی و ناپایداری دنیا به شکل رباعیات سروده شده و بسیاری او را شاعری می دانند که به وجود گرایی (اگزیستانسیالیسم) معتقد بوده است. اگرچه همواره اختلافاتی در تعداد و حتی خود اشعار خیام وجود دارد، اما افرادی مانند صادق راهنمایی، محمد علی فروغی و احمد شاملو اشعار او را گردآوری نموده اند.

احمد شاملو و لحظه ها و همواره

انتخاب بهترین آثار از میان اشعار احمد شاملو، کار سختی است، چراکه او شاعر پرکاری بود که علاوه بر اشعار زیبایی که خود در کتاب های شعر باغ آینه، آیدا در آینه، در آستانه و بسیاری دیگر از مجموعه شعرهایش سرود، اشعار دیگر شاعران دنیا را نیز به خوبی و با سبک شعری خود ترجمه نموده است. برای مثال، آشنایی ما با شاعری به نام مارگوت بیکل، به ترجمه زیبای شاملو از آثارش برمی شود. به اعتقاد معتقدان و خوانندگان عمومی، مجموعه شعر لحظه ها و همواره او، یکی از بهترین آثار اوست.

منبع: کجارو
انتشار: 5 دی 1403 بروزرسانی: 5 دی 1403 گردآورنده: sabza.ir شناسه مطلب: 2327

به "معرفی 5 شاعر الهام بخش ایرانی به همراه بهترین آثار آن ها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "معرفی 5 شاعر الهام بخش ایرانی به همراه بهترین آثار آن ها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید