گل دیفن باخیا ؛ گیاه سمی، اما با شکوه و زیبا

به گزارش سبزا، گل دیفن باخیا را می توان از زیباترین گیاهان آپارتمانی دانست که طرح برگ های آن از ترکیب رنگ های تیره و روشن به وجود آمده و جلوه خاصی به فضای منزل شما می بخشد. با وجود این زیبایی خیره کننده، در همین ابتدا باید بدانید که دیفن باخیا، یک گیاه سمی است و در صورت بلعیدن موجب بروز عوارض مسمومیت شده و حتی فرد را در خطر مرگ قرار می دهد! احتمالا اکنون سوالات مختلفی درباره انواع گل دیفن باخیا، ویژگی ها، علت سمی بودن آن و نگهداری از دیفن باخیا در فکر شما به وجود آمده است که قصد داریم تا در ادامه این مطلب به تمامی آن ها پاسخ دهیم؛ پس تا خاتمه با ما همراه باشید.

گل دیفن باخیا ؛ گیاه سمی، اما با شکوه و زیبا

معرفی گل دیفن باخیا

زیبایی ظاهری و مجذوب نمایندهیت گل دیفن باخیا موجب شده است تا در لیست محبوب ترین گیاهان آپارتمانی قرار بگیرد. از دیگر دلایل مجذوب نمایندهیت این گل نگهداری آسان آن است، دیفن باخیا را هم مثل گل کامپکت می توانید به راحتی پرورش دهید. دیفن باخیا در فارسی با نام سم برگ نیز شناخته می گردد، چراکه تمامی قسمت های این گل سمی هستند.

دیفن باخیا بومی منطقه ها گرمسیر آمریکای جنوبی، مکزیک، هند و برزیل است، اما امروزه در نقاط مختلفی از دنیا به عنوان یک گیاه تزیینی و آپارتمانی مورد استفاده قرار می گیرد. البته دیفن باخیا تنها یک گیاه نیست و گونه های متنوع و زیادی دارد که هر گونه، بر اساس شکل ظاهری و رنگ برگ ها شناسایی می گردد.

خصوصیات گل دیفن باخیا

گل دیفن باخیا از جمله گیاهانی است که به تصفیه هوای محیط یاری می نماید و به همین خاطر نگهداری از آن در منزل، مفید خواهد بود. این گیاه ساقه ای نرم و بدون انشعاب دارد و برگ ها با دمبرگ به ساقه متصل شده اند. برگ های این گیاه بیضی شکل و نوک تیز هستند و طول برگ ها در محیط باز و زادگاه دیفن باخیا به 50 سانتی متر هم می رسد. رنگ برگ های دیفن باخیا سبز است و لکه های سفید، کرمی و زرد، طرح برگ ها را ایجاد نموده اند.

اگر شرایط مناسب برای رشد گیاه فراهم باشد، بعضی از گونه های دیفن باخیا، در فصل بهار و تابستان گل های سفید رنگ می دهند که ماندگاری آن ها زیاد نیست. در واقع این خود گیاه است که فضای منزل شما را زیبا می نماید و گل های آن جنبه تزیینی ندارند.

  • نام انگلیسی: Dumb Cane
  • نام علمی: Dieffenbachia Seguine
  • خانواده: Araceae
  • دوره زندگی: چند ساله

انواع گل دیفن باخیا

گل دیفن باخیا تنوع بسیار زیادی دارد و تمامی انواع آن را نمی توان در یک مقاله معرفی کرد. با این وجود، در ادامه این بخش، بعضی از زیباترین و محبوب ترین انواع دیفن باخیا را به همراه خصوصیات هر یک آنالیز می کنیم.

1. دیفن باخیا کامفولاژ یا استتار (Dieffenbachia Camouflage)

یکی از زیباترین انواع دیفن باخیا است که برگ هایی به رنگ سبز روشن با رگه های کرمی رنگ دارد. اگر شرایط محیطی مناسب برای رشد گیاه فراهم گردد، طول برگ ها در دیفن باخیا استتار به 70 سانتی متر هم می رسد. همین برگ های زیبا و بزرگ را می توان دلیل محبوبیت دیفن باخیا کامفولاژ برای نگهداری در آپارتمان ها دانست. ضمناً این گل حتی در سایه نیز به رشد خود ادامه می دهد، اما نور زیاد و غیر مستقیم، برترین شرایط برای پرورش آن محسوب می گردد.

2. دیفن باخیا کاملیا (Dieffenbachia Camille)

این نوع دیفن باخیا را احتمالا در بسیاری از محیط های بسته دیده اید و از رایج ترین انواع این گل است. دیفن کاملیا برگ های پهن و بزرگ دارد که مرکز برگ به رنگ زرد دیده می گردد، اما حاشیه های اطراف برگ، سبز رنگ است. آبیاری زیاد این گیاه باعث پوسیدگی ریشه و مرگ گیاه خواهد شد. پس قبل از آبیاری دیفن باخیا کاملیا، دقت کنید که چند سانتی متر ابتدایی از سطح خاک خشک شده باشد.

3. دیفن سگوئین (Dieffenbachia Seguine)

دیفن سگوئین از جمله گیاهان مقاومی است که می توان به آسانی در منزل نگهداری کرد و می توان آن را رایج ترین گونه گل دیفن باخیا در ایران دانست. در این گیاه، حاشیه برگ ها سبز تیره هستند، اما بخش مرکزی برگ از ترکیب رنگ سبز روشن و کرم به وجود آمده و رگه های مختلف طرح برگ را ایجاد نموده اند. برگ هایی که قدیمی تر و در بخش پایینی ساقه قرار دارند، نسبت به برگ های جوان، به رنگ سبز تیره تر دیده می شوند. دیفن باخیا سگوئین می تواند تا ارتفاع 2 متر نیز رشد کند.

4. دیفن ماکولاتا (Dieffenbachia maculata)

این گیاه یکی از انواع دیفن باخیا با ظاهری مجذوب نماینده و زیبا است که ارتفاع آن در شرایط مناسب به 2 متر هم می رسد. برگ های این گیاه، رنگ سبز تیره دارند و رگه های باریک به رنگ سفید و کرم، داخل آن دیده می گردد. برای نگهداری از دیفن باخیا ماکولاتا دقت کنید که گیاه باید در مکانی پر نور اما با تابش غیر مستقیم خورشید قرار بگیرد؛ چراکه نور مستقیم خورشید، به برگ ها آسیب می زند.

5. دیفن کارینا (Dieffenbachia Carina)

یکی از متفاوت ترین انواع دیفن باخیا بوده که بسیار زیبا و دیدنی است. در این گونه رنگ برگ ها، به ویژه در قسمت لبه های برگ، سبز روشن است. هر چه به سمت مرکز برگ حرکت کنیم، رگه هایی از سبز تیره دیده می شوند که طرح برگ را به وجود آورده اند. اگر شرایط مساعد رشد گیاه فراهم باشد، برگ های دیفن باخیا کارینا به طول 50 سانتی متر نیز می رسند.

6. دیفن تروپیک ماریان (Dieffenbachia Tropic Marianne)

رنگ برگ ها در نمونه های جوان تر از دیفن تروپیک ماریان، سفید و کرمی است که رفته رفته با بلوغ گیاه، به سبز مغز پسته ای تغییر رنگ می دهد. دور تا دور برگ را حاشیه ای به رنگ سبز تیره می پوشاند که لکه های کوچکی از همین سبز تیره، در بعضی نقاط برگ هم دیده می گردد. این گیاه برای رشد به نور غیر مستقیم خورشید و رطوبت زیاد احتیاج دارد.

7. دیفن ستاره روشن (Dieffenbachia Star Bright)

دلیل نام گذاری این گل دیفن باخیا، نوع رویش برگ ها به کناره های ساقه است که از بالای گیاه به شکل ستاره دیده می گردد. در گل دیفن باخیا ستاره روشن، برگ ها رنگ سبز روشن دارند و رگه ها و لکه هایی از سبز تیره، برگ را تزیین نموده است. زیبایی و مقاومت خوب این گیاه موجب می گردد تا یکی از برترین انتخاب ها برای نگهداری در آپارتمان باشد.

8. دیفن پلنگی (Dieffenbachia Panther)

دلیل نام گذاری این گیاه را می توان طرح برگ های آن دانست که بسیار مجذوب نماینده است! برگ ها، رنگ سبز تیره دارند و لکه هایی از سبز روشن، روی هر برگ، طرح پلنگی به وجود آورده است. در بخش میانی، در کنار رگبرگ اصلی نیز هاله ای از رنگ سفید دیده می گردد. در صورت نگهداری خوب از این گیاه، ارتفاع دیفن باخیا پلنگی به 2 تا 3 متر هم می رسد.

تکثیر گل دیفن باخیا

روش های مختلفی برای تکثیر دیفن باخیا وجود دارد که با استفاده از آن ها، گیاه دیفن باخیا نو کاشته می گردد. این روش ها شامل کاشت بذر، قلمه زدن، تقسیم گیاه و پاجوش است که در ادامه هر یک را معرفی می کنیم.

1. کاشت بذر دیفن باخیا

کاشت بذر دیفن باخیا، روشی معمول برای تکثیر این گل در منزل محسوب نمی گردد. کاشت بذر این گیاه، کاری تخصصی است و به وسیله پرورش دهندگان گل مورد استفاده قرار می گیرد. ضمناً تهیه بذر دیفن باخیا به آسانی امکان پذیر نیست. در این فرایند، حتی نگهداری از جوانه ها پس از رشد نیز کار سختی خواهد بود.

2. قلمه زدن گل دیفن باخیا

قلمه زدن، یک روش معمول تر برای تکثیر گل دیفن باخیا است که مطابق مراحل زیر انجام می گردد:

  • ساقه ای مناسب از گیاه را انتخاب نموده و آن را با یک چاقو یا قیچی استریل برش بزنید.
  • برگ های اضافی را جدا کرد و قلمه را در یک ظرف آب قرار دهید؛ به گونه ای که گره بالایی بعد از برش قلمه، کاملا زیر آب باشد. البته دقت کنید که برگ ها بیرون از آب قرار گیرند.
  • ظرف حاوی قلمه را در محیطی روشن با نور غیر مستقیم خورشید قرار دهید و آب ظرف را هر چند روز یکبار عوض کنید.
  • پس از چند هفته، ریشه ها رشد می نمایند و زمانی که ریشه ها به طول 2 تا 3 سانتی متر رسید، باید قلمه ها را در یک گلدان با خاک مناسب بکارید.

نکته: البته شما می توانید قلمه را پس از برش زدن، در یک محیط خشک قرار دهید و پس از چند روز که محل برش، پینه بست، قلمه را از همان ابتدا در خاک بکارید. فراهم بودن شرایط مناسب رشد گیاه، در ریشه زایی تاثیر زیادی دارد.

3. تقسیم گیاه دیفن باخیا

با استفاده از روش تقسیم ریشه نیز می توان گیاه دیفن باخیا را تکثیر کرد:

  • یک گیاه مناسب را انتخاب کنید که دارای چند ساقه با برگ های سالم باشد.
  • گیاه مادر را از گلدان خارج کنید و خاک اطراف ریشه را بتکانید تا ریشه ها نمایان شوند.
  • یکی از ساقه ها را جدا نموده و بخش ریشه را با استفاده از یک چاقو استریل برش بزنید.
  • گیاه نو را داخل یک گلدان قرار دهید و روی آن را با خاک بپوشانید. گیاه مادر را نیز به گلدان اولیه برگردانید و روی آن خاک نو بریزید.
  • گلدان ها را در مکانی مناسب قرار دهید و احتیاجهای رویشی هر یک، مانند آب و نور را فراهم کنید تا رشد نمایند.

4. تکثیر دیفن باخیا با روش پاجوش

پاجوش جوانه های تازه گیاه هستند که از کنار ساقه گیاه مادر می رویند. شانس موفقیت شما برای تکثیر گل دیفن باخیا با روش پاجوش زیاد است، چراکه هر بخش دارای ساقه، برگ و ریشه مستقل خواهد بود. در این روش، پاجوش را با یک چاقو استریل برش زده و از گیاه مادر جدا کنید. سپس پاجوش را در خاک بکارید تا رشد خود را آغاز کند.

زمان کاشت گل دیفن باخیا

فصل رویشی گیاه را می توان برترین زمان برای تکثیر و کاشت گل دیفن باخیا دانست که شانس موفقیت شما بالاتر خواهد بود. برای استفاده از روش های رایج تکثیر این گیاه مانند قلمه زدن و پاجوش، فصل بهار و اوایل تابستان اقدام کنید تا گیاه پس از کاشت در خاک، رشد بهتری داشته باشد.

شرایط نگهداری از دیفن باخیا

برای نگهداری از گل دیفن باخیا، باید احتیاجها و شرایط مناسب رشد گیاه فراهم گردد. در ادامه این بخش، احتیاجهای انواع گل دیفن باخیا همانند نور، خاک، آبیاری و… را به طور کامل معرفی نموده ایم.

آبیاری گل دیفن باخیا

برای آبیاری گل دیفن باخیا باید از آب بدون کلر بهره ببرید؛ البته آب جوشیده و خنک شده، انتخابی مناسب تر برای رشد دیفن باخیا است. زمانی به این گیاه آب بدهید که 2 تا 3 سانتی متر از سطح خاک خشک شده باشد که برای آنالیز خشکی یا رطوبت خاک می توانید از یک تکه چوب نازک بهره ببرید. ضمناً، گیاه در طول فصل های گرم سال به آبیاری بیشتری احتیاج دارد. به خاطر داشته باشید که آبیاری زیاد، یکی از دلایل پوسیدگی ریشه و آسیب به دیفن باخیا است.

خاک مناسب برای گل دیفن باخیا

خاکی که گیاه دیفن باخیا را در آن می کارید، باید زهکش خوبی داشته باشد تا گیاه هوادهی شده و آب اضافی نیز از اطراف ریشه تخلیه گردد. برترین ترکیب برای خاک دیفن باخیا از یک سوم خاک رس چند منظوره، یک سوم خزه زغال سنگ و یک سوم سنگ ریزه یا پرلیت تهیه می گردد.

برای تامین مواد آلی مورداحتیاج گیاه، می توانید از انواع کودهای مایع یا NPK بهره ببرید. توجه داشته باشید که کوددهی به دیفن باخیا باید در فصل بهار و تابستان انجام گردد و 2 فصل پاییز و زمستان، زمان مناسب کوددهی نیست.

نور مناسب برای گل دیفن باخیا

گل دیفن باخیا از جمله گیاهانی است که برای رشد خوب و کافی، به نور زیاد خورشید احتیاج دارد؛ البته این نور باید به صورت غیرمستقیم باشد و نور مستقیم باعث سوختگی برگ ها می گردد. بعلاوه اگر نور کافی به گیاه نرسد، رنگ برگ ها تغییر نموده و کدر خواهد شد. بعضی از گونه های دیفن باخیا، شرایط سایه را نیز تحمل می نمایند، اما نور زیاد، برترین شرایط برای رشد گیاه محسوب می گردد.

دمای مناسب برای گل دیفن باخیا

دمای بین 15 تا 20 درجه سانتی گراد را می توان دمای ایده آل برای کاشت دیفن باخیا دانست. این گیاه هوای سرد را نمی پسندد و در دماهای پایین، برگ ها آغاز به ریزش می نمایند. در دماهای بالاتر از 20 درجه نیز توصیه می گردد تا روی برگ ها آب بدون کلر بپاشید تا گرما هوای موجب آسیب به گیاه نگردد.

گلدان مناسب دیفن باخیا

گلدانی که گل دیفن باخیا را در آن می کارید، باید متناسب با مقدار گیاه انتخاب گردد. بعلاوه زیر گلدان باید سوراخی وجود داشته باشد تا آب اضافی تخلیه شده و ریشه فاسد نشوند. هر 1 تا 2 سال یک بار باید گلدان را تعویض کنید، چراکه گل رشد نموده و گلدان قبلی برای گیاه کوچک می گردد. برای تعویض گلدان، گیاه را به آرامی خارج کنید، آن را در گلدان نو بگذارید و روی دیفن باخیا را با خاک نو بپوشانید.

پیشنهاد می کنیم در بلاگ خبرنگاران مقاله گل قاشقی را نیز مطالعه کنید و با این گل زیبا هم آشنا شوید.

آیا گل دیفن باخیا سمی است؟

همان طور که در بخش های قبل گفتیم، دیفن باخیا یک گیاه سمی است و تمامی انواع این گل موجب بروز آثار مسمومیت می شوند. سمیت این گیاه به دلیل وجود ترکیبات اسید اگزالیک و اگزالات کلسیم در ساختار گیاه است که در صورت بلعیدن، موجب بروز علائم سوزش و تورم زبان، گلو و لب ها می گردد. اگر کودک شما هر کدام از قسمت های دیفن باخیا را بلعید، حتما در سریع ترین زمان ممکن به اورژانس مراجعه کنید.

این گیاه برای حیوانات خانگی نیز سمی است، پس گل دیفن باخیا را دور از دسترس بچه ها و حیوانات خانگی نگهداری کنید. البته دیفن باخیا به ندرت موجب عوارض خیلی خطرناک شده و زندگی فرد را تهدید نمی نماید. بعلاوه برای جابه جایی گلدان یا دیگر رسیدگی های لازم به گیاه، استفاده از دستکش را به خاطر بسپارید.

گل دیفن باخیا؛ یک گیاه سمی، اما مهربان و زیبا

در این مطلب از مجله خبرنگاران به معرفی گل دیفن باخیا پرداختیم و انواع این گیاه، ویژگی ها، نحوه تکثیر و احتیاجهای رویشی آن را معرفی کردیم. همان طور که گفتیم، دیفن باخیا یک گیاه سمی است، اما زیبایی منزل شما را بسیار بیشتر می نماید و در تصفیه هوا و افزایش سطح اکسیژن محیط نیز نقش دارد.

اگر در فکر خرید دیفن باخیا هستید، خبرنگاران در خدمت شماست. شما می توانید با مراجعه به سرویس سفارش آنلاین گل و گیاه در سایت یا اپلیکیشن خبرنگاران، انواع گیاهان آپارتمانی همانند دیفن باخیا یا گل های شاخه بریده را سفارش داده و پس از مدت کوتاهی در محل آدرس خود تحویل بگیرید.

منبع: اسنپ فود
انتشار: 14 دی 1403 بروزرسانی: 14 دی 1403 گردآورنده: sabza.ir شناسه مطلب: 2331

به "گل دیفن باخیا ؛ گیاه سمی، اما با شکوه و زیبا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گل دیفن باخیا ؛ گیاه سمی، اما با شکوه و زیبا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید