بخش کشاورزی، تولیدکننده بیشترین پساب در کشور
به گزارش سبزا، مدیر دفتر محیط زیست و کیفیت منابع آب شرکت آب منطقه ای استان فارس، اثر پساب یا زهاب کشاورزی بر محیط زیست را مورد آنالیز قرار داده و بر مخرب بودن آن تاکید نموده است.

به گزارش خبرنگاران و به نقل از روابط عمومی آب منطقه ای فارس، محمدرضا سربی، پساب بیشترین حجم پساب (زهاب) وارد شده به محیط زیست را سهم بخش کشاورزی دانسته و راهکارهایی برای کاهش میزان آلایندگی این پساب و اثرات مخرب آن بر زیست بوم ها ارائه نموده است.
این مقام مسئول گفته است، در سالیان اخیر، رشد جمعیت و احتیاج روز افزون به غذا موجب توسعه کشاورزی و افزایش سطح کشت شده و طبق آمار موجود در کشور، علاوه بر اینکه بخش کشاورزی دارای بیشترین مصرف آب یعنی حدود 92 درصد (حدود هفتاد و پنج میلیارد مترمکعب در سال) است، از 32 میلیارد متر مکعب حجم کلی فاضلاب های فراوری شده، این بخش با بیشترین مقدار یعنی87 درصد (حدود بیست و هشت میلیارد مترمکعب در سال) پساب یا زهاب را فراوری می نماید.
سربی اضافه نموده است: حجم عمده این پساب ها به دلیل نبود سیستم تصفیه، معمولا بطور مستقیم وارد طبیعت شده و می تواند موجب تخریب کیفی منابع آب گردد؛ آلاینده های موجود دراین پساب ها شامل ترکیبات نیتروژن و فسفر و رسوبات آغشته با آرسنیک، روی و جیوه و هم چنین نمک هایی مثل سدیم، پتاسیم، منیزیم و بی کربنات است. ورود این آلاینده ها علاوه بر اثر مستقیم زیانبار می تواند بطور غیر مستقیم سبب تغییر مقدار اکسیژن محلول، اسیدیته و تبادلات شیمایی و یونی در محیط گردد.
مدیر دفتر محیط زیست آب منطقه ای فارس اضافه نموده است: امروزه به منظور برداشت محصول بیشتر، استفاده گسترده از مواد شیمیایی مختلف نظیر کودهای شیمیائی، علف کش ها وحشره کش ها بسیار متداول است. این مواد شیمیایی در موارد زیادی بالاتر از حد استاندارد مصرف شده و آلودگی بیشتر منابع آب سطحی و زیرزینی را موجب می شوند.
او ادامه داده است: معمولا این مواد شیمیایی قابلیت حلالیت زیادی در آب دارند و پس از حمل به جریانات سطحی یا نفوذ به آبخوان های زیرزمینی موجب آلودگی این منابع را فراهم می نماید؛ با ورود مداوم این آلاینده ها به منابع آب، غلظت و تراکم آنان به تدریج زیاد شده و می توانند به عنوان تهدیدی برای منابع آب شرب، حیات آبزیان، آبیاری مزارع و فعالیتهای تفریحی تلقی شوند. آلودگی منابع آب شرب، بهره برداری از آنان را با محدودیت، روبرو و تامین آب آشامیدنی سالم را با زحمت بیشتری همراه نموده است.
سربی خاطرنشان نموده است: علاوه بر وجود مشکلاتی مثل کاهش بارش، افزایش درجه حرارت زمین و افزایش مصرف آب که همگی موجب کمبود کمی آب شده، مشکل کاهش کیفی منابع آب نیز باید به عنوان عاملی مهم که بطور مستقیم و غیرمستقیم با حیات و سلامت بشر ارتباط دارد لحاظ گردد.
مدیر دفتر محیط زیست آب منطقه ای فارس برای کاهش بار آلودگی زه آب های کشاورزی، هفت پیشنهاد معین را ارائه و تاکید نموده است: استفاده از کودها و سموم شیمیایی تنها در محدوده استاندارد و مجاز، حفظ و نگهداری از پوشش گیاهی در زمستان و اجتناب از آیش به منظور جذب نیتروژن و سایر مواد مغذی، به کارگیری روش های نوین آبیاری در مزارع برای کاهش مصرف آب و پساب حاصل از آن، حفر و مدیریت زه کش های مزارع، آموزش کشاورزان در مورد نحوه صحیح استفاده از کودها و سموم شیمیایی، استفاده از ممنوعیت های قانونی استفاده از کود و سموم شیمیایی و اجرای طرح ها و برنامه های تصفیه و استفاده دوباره از پساب های کشاورزی، در این زمینه یاری کننده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا